Forside

Cigarer

holt.noEn gang rundt 1985, røkte jeg min siste cigar på nesten 6 år. Da hadde jeg som en smule yngre enn jeg er nå, lekt med cigarrøkning en stund, på fester med relativt høy føring. Totalt uten cigarkunnskap, selvfølgelig. Det måtte gå galt - og det gjorde det. Jeg ble dårlig. Ikke bare svimmel og uvel, men svært grønn, og svært vomiterende. Og det hadde intet med alkoholen, men svært mye med mangel på kunnskap om hvordan en cigar skulle røkes. Cigaren fikk en pause på nesten seks år.

Så begynte jeg på nytt. Det er noe med smaken ved en cigar, før den svir seg, blir sur, varmrøkes, eller stompes (cigarer skal ikke stompes, de skal bare få dø i fred, da lukter det ikke). Da kan den  ganske enkelt være meget god, til-freds-stillende, og frembringe den gode kontemplative stunden.

totalmente_a_mano_web.jpg (9626 bytes)

Utsnitt av baksiden på en eske Motecristo nr. 4. Habanos s.a. er det cubanske statlige tobaksmonopolet. Hecho en Cuba betyr "laget på Cuba". Totalmento a mano betyr "Fullstendig for hånd", og de siste tallene er koden for hvilken fabrikk og når cigaren er laget.

Likevel, etter nok et halvår med kunnskapsløs røkning, gikk det galt igjen. Grønnfarge fulgte grønnfarge, og jeg sluttet igjen å røke cigar.

Så, nesten 6 år senere, og ved den lykkelige alder av 32, forsøkte jeg igjen. Men denne gangen med innlest begynnerkunnskap. Nå har det smakt godt i to år - jeg har funnet en av livets inderligheter. Cigar handler ganske enkelt om det gode liv.

***

Cigarer en en virkelig nytelse: Både å røke dem og å jakte på en enda bedre cigar. Selvfølgelig vil alltid konteksten spille inn på smaken, og den maten og drikken du nyter sammen med cigaren. Noen ganger kan en ganske enkel, men sterk og god espresso være cigarens beste venn. Andre ganger kan det være en god Cocnac - eller ganske enkelt et rent glass vann. Valget er ditt - røk i fred.

Verdensveven har mange lenker om cigarer. Dette og annet med tema rundt cigarer finner du i spalten til venstre her.
- Anders Holt

     

Cigar Forside

CigarDagbok

Cigarer jeg har smakt

Cigarlenker

Cigarsitater

Cigar-Divertimenti

 

Siden tilhører Anders Holt, og oppgir du kilden, må du gjerne kopiere den!